World Dictionary Day

Este World Dictionary Day – Ziua Mondială a Dicționarului. Am pus întâi varianta în limba engleză, pentru că această zi este celebrată în onoarea celebrului lexicograf  Noah Webster (16.10 1758 – 28.05.1843). Cel care este denumit „tatăl învățăturii și educației americane” și al cărui nume este astăzi sinonimul cuvântului dicționar.

Noah Webster
Noah Webster

Noah Webster și-a dedicat 28 de ani din viață completând American Dictionary of the English Language (ADEL) și a învățat 26 de limbi, printre care engleza veche, greaca veche, latina și sanscrita. Rezultatul acestor ani s-a materializat în 70.000 de cuvinte explicate, mai mult decât orice alt dicționar din istorie.

Înainte de Webster, toate dicționarele limbii engleze veneau de peste ocean, din Anglia. Primul dicționar alfabetic al limbii engleze a fost scris de Robert Cawdrey în anul 1604, un profesor contemporan cu Shakespeare. Înainte de acesta, dicționarele erau organizate pe subiecte (toate tipurile de fructe erau listate împreună, de exemplu).

În 2010, Harvard și Google a făcut un studiu care a arătat că limba engleză are mai mult de 1 milion de cuvinte și că apar circa 8.500 de cuvinte noi pe an.

În 2013, conform unei estimări realizate de Global Language Monitor la 1 ianuarie 2014, erau 1.025.109,8 cuvinte în limba engleză. GLM a mai analizat și care au fost cele mai utilizate cuvinte, cele mai utilizate expresii și cele mai utilizate nume. La capitolul cuvinte, vestea era proastă – topul este condus de un cod numeric, 404. Și luând în considerare și faptul că fail este cuvântul de pe locul doi, putem spune că anul cu 13 în coadă a fost cam ce prevestea. 🙂

Top cuvinte în limba engleză în 2013 (Global Language Monitor)

 1. 404
 2. Fail
 3. Hashtag
 4. @Pontifex
 5. The Optic
 6. Surveillance
 7. Drones
 8. Deficit
 9. Sequestration
 10. Emancipate
 11. Filibuster
 12. Nano
 13. Twerking
 14. Deadlock
 15. Franken-
 16. Meme
 17. Stalemate
 18. The Cloud
 19. Phony
 20. Comet

Explicațiile le găsiți AICI.

ok(și cu variantele O.K. sau Okay) și-a câștigat din nou titlul de cel mai înțeles cuvânt din lume, conform statisticilor Global Language Monitor.

În martie anul acesta, OK a împlinit 175 de ani de la prima apariție în Boston Post, sub forma expresiei realizate dintr-un joc de cuvinte amuzant – „oll korrect”.

Președintele american Martin Van Buren și fondator al Partidului Democrat, născut în Old Kinderhook (New York), a folosit în campania electorală pentru realegerea sa, sloganul „Old Kinderhook is O.K.”. Atunci O.K. n-a funcționat, Martin Van Buren fiind învins, dar și-a câștigat notorietatea.

Alte încercări de a explica proveniența și notorietatea lui OK spun ar veni de la expresia greacă „ola kala” care înseamnă  totul e bine și se utiliza în transportul maritim, ori că vine de la cuvântul amerindian „okeh”.

OK ar putea fi detronat de K în viitor, având în vedere că, oricât de ciudat sună asta, OK a fost prescurtat în K de/în social media.

K. Happy World Dictionary Day, folks!

Reclame
World Dictionary Day

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s