Mircea Tudor – ”sensul uman al vieții este inovația”

Anul acesta, România a câștigat din nou marele premiu la Salonul Internațional al Invențiilor și Produselor Noi de la Geneva. Chiar dacă, oficial, premiul a fost adjudecat de elvețieni, OnAirCamera este o tehnologie creată de cercetători români în cadrul Centrului Est-European pentru Cercetare Aplicativă Interdisciplinară (CEECAI), condus de Mircea Tudor. Același Mircea Tudor care a realizat performanța de a câștiga de două ori marele premiu la Geneva – în 2009 și în 2013.

mircea tudor geneva 2014

Mircea Tudor nu este doar inventator, nu trăiește într-un palat de cleștar în care respiră inovație. Mircea Tudor este și antreprenor.

L-am cunoscut anul trecut la Zilele Biz, unde am ținut morțiș să vorbesc cu omul care a determinat Revista Biz și DDB să facă o campanie extraordinară – ”Susținem inovația”. O campanie care vibrează și acum în inimile celor care au rezonat din primul moment cu mesajul imprimat fizic doar pe tricouri, dar care a mișcat oameni din toată țara. Îmi aduc aminte cum Marta Ușurelu și Roxana Memetea povesteau că primeau în permanență mesaje din țară, de la oameni care cereau să ia parte la această campanie, care își doreau să poarte tricourile pentru a da mai departe… speranța. De fapt, o campanie care a arătat că fi român înseamnă ceva, atunci când totul pare pierdut.

Mircea Tudor este inginer, inventator și proprietar al companiei românești MB Telecom în cadrul căreia activează și fiul său, Radu Tudor.

 

Mircea Tudor
Mircea Tudor

Mircea Tudor – ”Pentru mine, sensul uman al vieții este inovația.”

interviu realizat la Zilele Biz 2013, după cea de-a doua medalie de aur obținută la Salonul de inventică de la Geneva

Ce înseamnă, pentru inventatorul Mircea Tudor, inovație?

Pentru inventatorul Mircea Tudor, inovație înseamnă sensul existenței, dincolo de sensul dat de Dumnezeu – miracolul acesta care se cheamă viață și pe care l-am primit. Viața ar trebui să capete un sens uman. Pentru mine, sensul uman al vieții este inovația și asta se naște din neliniștea de a nu accepta că tot ce ne înconjoară este perfect, că orice există se poate îmbunătăți și mai ales că sunt lucruri care n-au fost făcute niciodată și care așteaptă să fie făcute. Așa cum o sculptură așteaptă într-un bloc de marmură, ca un sculptor să o descopere și să o scoată la lumină, invențiile așteaptă undeva în neant ca cineva să vină să le descopere și să le dea societății.

Inovația se transmite și genetic? Radu Tudor, fiul dumneavostră, activează în același domeniu. Cum a reușit tatăl Mircea Tudor să transmită interesul pentru inovație, fiului său?

Cred că, aici, răspunsul are două componente. Pe de-o parte poate să fie și o componentă genetică așa cum spuneți dvs., dar îmi închipui că există și una de tip viral. Adică, în momentul în care stai, trăiești lângă cineva care are o anumită preocupare, automat ți se îndreaptă privirea, percepțiile, simțurile către ceea ce se întâmplă și preiei viral povestea. Radu, spre bucuria mea, a preluat-o și mărturisesc am fost foarte sceptic că a reușit să facă în trei luni ceea ce, în mod normal, cu toate resursele pe masă, facem în patru luni. Și a făcut-o! A găsit și soluțiile și sursele și felul de a îmbina toate acestea ca în trei luni să avem un produs finit cu care să mergem la Geneva și acolo să cucerim lumea.

Este Geneva vârful cel mai important pe care un inventator trebuie să-l atingă sau sunt și alte vârfuri care trebuie cucerite, apoi?

Da, fără îndoială Geneva este Mecca inventicii, este cel mai prestigios salon de invenții din lume. Are o istorie de 41 de ani deja anul acesta, nu există nimic cu care să se compare și a reuși să fii remarcat la Geneva este visul de aur al oricărui inventator. Dar, dincolo de inventator, sunt și un antreprenor. Și atunci, perspectiva se schimbă, Mecca se schimbă și țintim acum alte obiective la fel de importante pentru Mircea Tudor antreprenorul. Milipol Paris devine Mecca, mergem să expunem acolo și sperăm să convertim notorietatea științifică și tehnologică într-o notorietate și o atractivitate din punct de vedere comercial, să cucerim piețe. Până la urmă, avem nevoie și de componenta asta, de vânzare de tehnologie ca să ne finanțăm proiectele viitoare.

Ce ar mai trebui românilor la capitolul antreprenoriat, ca să atingă succesul obținut prin creativitate. Idei avem, creativi suntem, suntem și antreprenori?

O, din păcate aici ne trebuie multe… Din păcate, inventatorii trăiesc într-un bloc de cristal, nu au prea mari conexiuni cu piața, nu se educă în sensul acesta, nu există o cultură antreprenorială nici la nivel general, cu atât mai puțin în zona inventatorilor și suferim mult din pricina asta pentru că inventatorul are impresia că odată creată invenția este suficient să se dezvolte prin ea însăși, ceea ce este fundamental fals. Invenția trebuie marketată, trebuie prezentată, trebuie promovată, trebuie condusă, trebuie susținută tehnic din tot felul de tehnologii media. Noi avem toate aceste componente dezvoltate în paralel, dar le avem pentru că m-a preocupat. Înainte de a inventa, m-a preocupat să creez structura, entitatea, cadrul în care invențiile să apară și să-și găsească filonul de piață reală și să creeze valoare adăugată în societate.

Revenind la Mircea Tudor, omul, care este invenția care vă lipsește în acest moment?

Cred că cea mai spectaculoasă invenție, pentru mine, ar fi să facem ziua de măcar 26 de ore, în loc de 24.

Reclame
Mircea Tudor – ”sensul uman al vieții este inovația”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s