Norii suri își poartă plumbul

De fiecare dată când apare un caz de corupție prin vreo școală, toată lumea leșină de surprindere. În fapt, toată lumea știe că așa este – sistemul de învățământ este la fel de corupt ca și cel politic, ca și cel medical, ca cel administrativ, ca cel economic, ca toate care fac statul de drept să fie țeapăn și gata de groapă. Pentru că, la fel ca sistemul de sănătate și celelalte, sistemul de învățământ se bazează pe cel politic. În sistemul de sănătate se face malpraxis la vedere, iar în sistemul de învățământ se face genocidul minții, la vedere.

Să fim serioși, mai crede cineva că poți ajunge inspector școlar sau director de școală ori grădiniță fără să ai spate? Fără o sursă de susținere politică, adică fără un om care semnează legi, proiecte de legi, HG-uri și OUG-uri cu Montblanc-ul, în timp ce noi, muritorii, semnăm plata ratelor, taxelor, impozitelor și, nu în ultimul rând, înscrierea copiilor în școală, cu Bic-ul?

Există o înregistrare cu „doamna” și toți cei implicați în sistem spun „dacă se dovedește a fi adevărat și nu este o înregistrare ruptă din context”. Dacă? Serios? Suntem riguroși sau ce? Respectăm legea numai când trebuie să găsim vinovații sau ce? Uite că e vinovată. Azi a fost dată afară… mai trece puțin timp și va fi reprimită în sistem dacă are „spate”. Și eu cred că are.

Nu e un secret că se dau șpăgi serioase în școli și grădinițe, nu e un secret că Moș Crăciun și iepurașul trebuie să treacă și pe la bodyguarzii și femeile de serviciu… Măcar ei, de cele mai multe ori, merită. Profesorii, pedagogii, cu foarte putine excepții… nu! Nu, pentru că cer de la elevi și părinți în loc să ceară de la sindicatele prin care s-au înscris, de la cei pe care i-au votat.

Este o mare diferență să dai un cadou pedagogului în cel mai discret mod, doar pentru că știi ce salariu are și pentru că știi ce minuni face cu copilul tău. Mai sunt câțiva rătăciți pe la catedră în fața cărora îți vine să te închini. Da, există și astfel de situații, și astfel de pedagogi. Minuni ambulante care, ca orice minuni, rezistă puțin. Fie se pensionează, cu 1000 de lei după 30 de ani, fie pleacă privind înapoi cu scârbă, în genunchi, umiliți.

Ai copilul la o școală de „fițe”, trebuie să cotizezi. Acesta este și motivul pentru care copilul meu este la o școală „obișnuită”, cea de care aparținea. Știam că nu voi face față cerintelor extrașcolare dacă mergeam la o școală „fițoasă”. Mai e cineva care a procedat la fel? O, da! Mulți.

Cu ce e diferită o școală de fițe față de una modestă? Cu șpaga, cadourile pentru profesori, posibilitatea de a merge la ce afterschool dorești și… cam atât. Pentru că educația este la fel, se face în același sistem canceros, care nu îți pregătește copilul pentru nimic.

La un moment dat, fiica mea a venit acasă cu un IS – insuficient care nu se trece în catalog. Nu e ceva obișnuit. M-am prefăcut oarecum afectată în fața ei. De fapt, nu sunt. Nu pentru că nu se trece în catalog, mi-e egal. Ci pentru că știu că oricum va veni un (era să zic Gigel și asta s-a întâmplat deja pe la Cultură, nu-mi place să fiu plictisitoare) Săndel și-i va lua fața cu Montblanc-ul, încât știu că viitorul ei nu depinde de un IS sau 10 de IS în clasele primare. Pentru că acest IS sau acest FB nu înseamnă nimic, de fapt. Programa școlară actuală m-ar duce și pe mine la IS rapid, cu toată facultatea absolvită. Mai ales de plictiseala acumulării atâtor informații inutile. „Explicați norii suri își poartă plumbul” se regăsește în manualul de clasa a II-a. Vă rog, explicați cu mintea unui copil de 8 ani. Și-acum, haideți să numărăm din 2 în 2 și din 5 în 5. Între timp, ce să vezi? A apărut Inteligența Artificială. WOW!

Programele școlare actuale nu țin pasul cu evoluția tehnologiei. Avem soluțiile pentru a ne exersa creierul și altfel decât din 5 în 5. Ce facem cu copilul ăsta, ce-i mai dăm să facă? Poate ceva să-i stimulăm creativitatea astfel încât să ajungă un inventator care să găsească soluția la colonizarea planetei Marte? Poate ceva să-i stimulam dorința de cunoaștere, astfel încât să găsească un vaccin panaceu universal? Poate să comunicăm cu el, astfel încât să-i descoperim aptitudinile? Neah… Nu! N-avem nevoie! Trebuie să respectăm programa!!! Fără abateri în sistemul românesc de învățământ, tovarăși!

Vreți să vorbim despre faptul că la fiecare clasă există alte manuale? Sau despre greșelile care se găsesc pe acele fițuici? Hai să nu. Pentru că știm, așa cum știm povestea șpăgii, că este inutil. Mergem pe burtă, pentru că nu poți lupta cu un organism care se regenerează singur – Sistemul.

Poate că este mai corect, căci timpul este la prezent, n-am dubii, să-i explicăm copilului că în România nu contează că ai terminat sau nu o facultate, că o facultate nu mai este decât o sursă de a căpăta o diplomă pe care poți foarte bine să o și cumperi sau să o obții cu copy-paste, că meseriile care sunt astăzi nu vor mai fi aceleași atunci când va termina școala, că număratul din 5 în 5 este doar un preistoric exercițiu pentru minte, nu o teză de doctorat care te va face academician. Cel mai important, poate că este timpul să-i explicăm că-l mutăm în altă țară, nu la altă școală sau că, dacă nu reușim noi asta, el, copilul, trebuie să aibă un singur „plan de carieră” – să se orienteze spre obținerea unei cetățenii într-o țară normală, cu viitor. Aici, norii suri își poartă plumbul.

 

Reclame
Norii suri își poartă plumbul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s