Be a citizen of the world vs Be a citizen of your country, first!

Emil Racoviță (1868 – 1947) – fondatorul biospeologiei, a înființat primul institut de speologie din lume și a predat primul curs de biologie generală din România.

Este unul dintre preferații mei. Un moldovean din Iași, cred că ales de destin să fie elev al lui Creangă, care a ajuns în Antarctica și care, pe lângă cele de mai sus, a rămas în istorie și ca cel care a descoperit balena cu cioc.

Ioan Cantacuzino (1863 -1934) – A inventat metoda de vaccinare antiholerică – se folosește și azi. Datorită lui, România este a doua țară din lume, după Franța, care și-a vaccinat nou-născuții împotriva tuberculozei.

Aurel Vlaicu (1882 -1913) – A construit primul avion din lume fuselat aerodinamic și, tot primul din lume, avionul funcțional din metal.

Anghel Saligny (1854 – 1925) – Până la podul de la Cernavodă, cel mai lung din Europa și și prin care a adus două mari inovații în construcția de poduri (sistemul nou de grinzi cu console pentru suprastructura podului și folosirea oțelului moale în locul fierului pudlat ca material de construcție pentru tabliere de poduri), Saligny a construit pentru prima oară silozuri de beton armat (la Brăila și Galați).

Petrache Poenaru (1799 -1875) – A inventat și brevetat Condeiul portăreț fără sfârșit, alimentându-se însuși cu cerneală – adică primul toc rezervor din lume. Stiloul!

Henri Coandă (1886 – 1972) – 2608 de invenții și 700 de brevete. Coandă nu este doar constructorul primului avion cu cu reacție, fără alice, sau doar cel care a formulat efectul Coandă… ci mult mai mult!

Ana Aslan (1897 – 1988) prepară vitamina H3 și inventează produsul geriatric Gerovital, brevetat în peste 30 de țări.

Anastase Gragomir și Tănase Dobrescu au inventat și patentat cockpit-ul catapultabil.

Ion Paulat (1873 – 1954) a inventat și construit primul hidroavion cu fuzelaj în 1911.

Rodrig Goliescu (1882 – 1942) a inventat avioplanul.

George Constantinescu (1881 – 1965) a demonstrat că lichidele sunt compresibile și a creat un nou domeniu al mecanicii – sonicitate. Are 317 de brevete de invenție, dar și altele niciodată publicate, în anii cei mai prolifici având o invenție pe lună.

Dragomir Hurmuzescu (1865 – 1954) a inventat dielectrina și a construit electroscopul. A folosit experimentele de comunicație prin radio și a pus bazele radiofoniei românești. Este cel care a fondat postul național de radio din România, întemeietorul Radioului Public. Îi datorez ce sunt azi și lui!

Corneliu Băneasa Birtok are 35 de ani, este din Deva și este inventator – premiat pentru filtrul supraaspirant universal care conduce la reducerea cu 10 – 15 la sută a consumului de carburant, în funcţie de model şi gabarit. A luat argint la Geneva, dar a luat și premiul pentru cel mai bun inventator al Salonul de la Moscova, distincţie care se acordă o singură dată în viaţa unui inventator. (printre alte reușite)

Mircea Tudor are 56 de ani și este unul dintre cei mai apreciați inventatori ai momentului. A câștigat de două ori, alături de echipa de la MB Telecom, la Salonul de invenții de la Geneva – în 2009 cu Roboscan 1M (un sistem revoluționar de scanare cu raze gama a camioanelor) și cu Roboscan 2M Aeria (o thenologie unică ce poate radiografia în câteva minute fuzelajul și aripile unui avion, cu scopul de a identifica orice obiect de contrabandă sau defecțiuni).

Ionuț Budișteanu are 20 de ani și a câștigat marele premiu Gordon E. Moore în valoare de $75000 la concursul „Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF 2013)”, una dintre cele mai importante competiții de știință și inginerie pentru liceeni din lume. Este în Top cei mai influenți adolescenți ai anului 2013, realizat de Time. Pasionat de inteligența artificială, Ionuț se folosește de tehnologii pentru a crea prima mașină autonomă low-cost. În curând probabil că o vom avea pe piață, având în vedere determinarea cu care lucrează la acest proiect. A reușit un model care poate detecta neregularitățile drumului și poziția mașinii în timp real, un automobil se poate conduce singur în perfectă siguranță până la viteze de 50 km/h.

Aceștia, dar și alții pe care vă rog să-i descoperiți, lista mea fiind una făcută la repezeală și din rațiuni subiective, au invenții atât la nivel global, dar cel mai important, brevete care la nivel local au făcut și fac lucruri pentru români.

Partea întunecată este cea unde se ascund renumele, brevetarea și recunoașterea invențiilor, inventatorilor – inovatorilor din România.

Ștefan cel Mare sau Eminescu sunt români în primul rând, sunt parte din istoria noastră, ne reprezintă, chiar dacă nu ne convine neapărat și nu trebuie puși în topul cu inovatori. Nu întotdeauna trebuie să inovezi ca să devii cineva, ca să devii un punct de reper pentru o nație. Henri Coandă, indiferent pe ce bucată de pământ și-a definitivat invențiile, la fel ca mulți alții care au brevetat prin alte locuri decât aici, rămâne orice-ar fi un un inventator român – unul care a gândit global, așa cum vorbesc astăzi cei care își duc businessurile prin alte părți. Am auzit aceste nume într-un discurs la Zilele Biz în ziua care a făcut PR inovației mai mult decât am reușit noi toți într-un an. Vin dintr-o argumentație a lui Vladimir Oane (uberVU), un speaker care a contrazis ieri (nu total, am înțeles, doar cinic) percepția că românii stau bine la capitolul inovație. Dușurile reci sunt ok și rezonez cu unele ideile expuse, dar cred că e mult mai sănătos să ne dorim și să apreciem inovația pe plan local, invenția care ne face nouă bine ca români. Vladimir Oane performează pe piața internatională, fiind cofondator uberVU – o afacere prin care monitorizează diverse reţele şi oferă statistici marilor
branduri. A câştigat cel mai important concurs european pentru proiectele startup de on-line, Seedcamp, și ţinteşte venituri anuale de milioane de dolari.

Da, brusc simt nevoia de naționalism în perioada globalizării agresive care ne duce oriunde altundeva decât acasă. Avem nevoie de inovație pe plan local în primul rând! Prea adoptăm ușor ideea că trebuie să demonstrăm lumii ce mari și tari suntem prin America și Franța, lăsând cu lejeritate în urmă o paragină, o țară ca-n Marile Speranțe

Ce-ar fi atât de îngrozitor, de exemplu, dacă mâine un țăran ar găsi soluția să devenim cea mai tare țară care produce cele mai gustoase și apreciate… roșii? Da, să se nască brusc un nene care găsește formula magică prin care face sămânța de roșie perfect adaptată la solul nostru, la noile condiții climatice și ce-o mai trebui și ne face peste noapte țara în care vin spaniolii să devină culegători de roșii, țara din care toată planeta o să mănânce roșii! Să scrie istoria despre el că a fost inventatorul care a scos țara din zona maro în care ne aflăm azi la capitolul agricultură și care a făcut din România o țară bogată. Ar fi o inovație rușinoasă? Adică, noi care facem platforme sociale, care avem atâtea minți luminate în IT, care am inventat cockpitul catapultă și mâine poimâine o să avem mașina care merge singură, să ne mândrim cu ăsta care a reinventat roșia? DA! Ar fi o inovație utilă pentru noi. Ar fi o inovație – punct. Descoperirea balenei cu cioc, de fapt nu e nicio șmecherie în comparație cu… submarinul? Pentru mine, e. Call me a dreamer, but I’m not the only one. (știu, o să mor o anonimă și-o săracă, apropo de cinism)

Ionuț Budișteanu (student la Politehnică și chiriaș în Grozăvești), tot ieri la Zilele Biz, a vorbit despre transformarea oportunității în necesitate. Hai! Hai, că are dreptate. Hai cu inovația oportună și necesară nouă!

Am auzit tot la Vladimir Oane „Be a citizen of the world”, sigur e o chestiune de dorit, e cool și te face să înțelegi timpurile, te duce în zona de business, the big league, unde faci bani, dar „be a citizen of your country” este o datorie pe care dacă nu ți-o asumi, nu exiști acasă.

Bobby Voicu a avut nevoie de investitori, de parteneri pe care i-a găsit în SilliconValley ori în Irlanda. Da, când ai nevoie de investiții pe care nu le găsești la ai tăi, găsești soluția să rămâi și acasă și să devii cineva și la nivel global. Mavenhut este și la București. Bobby Voicu putea totuși să încerce o finanțare și în zona companiilor de stat, sunt convinsă că toți angajații și-ar fi dorit o rețea proprie de Solitaire. Zic și eu… 🙂

Sergiu Biriș a vrut o platformă pentru români și se poate – Trilulilu. O să fie și pentru alții în curând, versiunea internațională este în teste, dar a fost în primul rând a noastră. Și o să aibă Haț în loc de Share. De ce nu?

E foarte bine să ieșim la Geneva, e foarte bine să facem lucruri în State, e foarte bine să lucrăm pentru companii gigant din lume. Dar e o necesitate să realizăm că lucrăm pentru noi, în primul rând. Aceasta este de fapt și esența evenimentelor unde avem oportunitatea de a cunoaște oamenii de care trebuie să fim mândri că fac lucruri pentru noi, că inovează pentru noi.

Inventatorii adevărați nu se gândesc „ia să fac eu mâine o chestie care să mă facă bogat”. Oamenii de afaceri, da. Și nu e rea niciuna din variante.

Zilele Biz ne tot aduc în față inovatori și antreprenori, de vreo 12 ani încoace, și tot nu am învățat încă să îi promovăm mai departe. Campaniile care vorbesc despre inovație fac românul să fie mândru că este român, că mai are ceva de care să se agațe în hățișul nonvalorilor împinse de o oarbă dorință de a demonstra că avem show biz ca la Hollywood sau că avem politicieni mai ceva ca la UE (not!) sau că avem învățământ european uitând să ne mai punem în manuale și pe noi.

Iulian Pădurariu (MARKS) spune că trebuie să avem și să ne bazăm pe comunități, că trebuie să ținem cu noi printr-un feedback intern care să fie perceput ca necesitate. Sper să fie și auzit, iar Marta Ușurelu și echipa Biz să insiste în continuare, să pună în continuare inovația pe print și pe scena cu valori.

Nu doare dacă recunoaștem și preluăm ce ni se dă pentru a duce mai departe. Nu doare dacă spunem că românii inovează, creează.

Coloana infinită este în România!

 

(AVERTISMENT: Acest articol poate conține urme de exagerări menite să echilibreze cinismul și să aducă românii cu idei, dar dezamagiți, acasă.)

Azi este Management la Zilele Biz, mâine – CSR și vineri Media & Marketing.

Reclame
Be a citizen of the world vs Be a citizen of your country, first!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s