Alo, Alo, aici Radio București – Dragomir Hurmuzescu

Alo, Alo, aici Radio București au fost primele cuvinte rostite oficial în cadrul primei emisiuni a Societăţii de Difuziune Radiotelefonică din România. 1 noiembrie 1928 a fost într-o zi de joi, iar programul a început la ora 17,00 cu acest anunț, parte a cuvântării rostite de profesorul Dragomir Hurmuzescu, primul președinte al Consiliului de Administrație al societății care astăzi duce povestea mai departe sub titulatura de Societatea Română de Radiodifuziune.

Primul program radio a continuat până la ora 24,00 cu:

– versuri scrise de poetul Horia Furtună

– muzică de dans cu Quintetul Radio

– informații de presă

– muzică românească (Quintetul Radio)

– poezie populară românească

– o conferință susținută de Horia Furtună

– muzică românească

– de la orele 21,00 până la 24,00 – muzică, buletin meteorologic, ştiri sportive, Quintetul Radio cu muzică de Johan Strauss.

Primul sediu central a fost într-o veche casă boierească, avea un etaj și se afla pe str. Fântânii (actuala str. G-ral Berthelot) la nr. 60.

primul-sediu

Primul post de emisie a fost comandat de la firma Marconi’s Wirelles Telegraph Company Ltd. din Londra și avea o putere de 12 kW.

Prima antenă puternică a fost instalată pe terenul de 10 ha achiziționat de SDRR în comuna Băneasa.

Prima echipă a fost formată din 17 angajați:

– Gheorghe Cârnu-Munteanu, director general;

– Sorin Betolian, secretar general;primele cabine de emisie

– Mircea Georgescu, şeful postului emiţător;

– Anton Bielusici, şeful studiourilor;

– Mihail Jora, la serviciul muzical;

– Adrian Marin, la serviciul literar;

– Ion Ţinescu, contabil şi casier;

– Vasile Ionescu, şeful serviciului contencios;

– Margareta Marinescu, crainică şi secretară a programelor;

– Constanţa Trandafirescu, secretară şi dactilografă;

– Haralambie Ghenea, mecanic al postului emiţător;

– Gheorghe Vasilescu, mecanic la studiouri;

– doi oameni de serviciu şi trei ajutori mecanici.

Dragomir Hurmuzescu (13 martie 1865- 31 mai 1954) este una dintre cele mai proeminente personalități ale vieții științifice din țara noastră. Fizician, inventator, profesor la Universitatea din Iași, membru corespondent al Academiei Române și membru fondator al Academiei de Științe din România, este fondatorul învățământului electrotehnic și părintele radiofoniei în România.

DragomirHurmuzescu

La sfârșitul anului 1924, profesorul Hurmuzescu a înființat Asociația Prietenii Radiofoniei în cadrul Institutului Electrotehnic (înființat tot de el), iar în 1925 a format un grup de radioamatori care au militat pentru înființarea unui radio național. Anul 1925 a fost unul de grație pentru telegrafie, telefonia fără fir și radiofonie, tot atunci, la 19 noiembrie, a avut loc și prima emisiune în limba română cu un post de tip Levy de 50 de wați. Transmisiunea a fost asigurata de inginerul C. Cottescu și a constat într-un program de divertisment. Dragomir Hurmuzescu mai apoi, în 1927, emitea pe lungimea de undă de 350 de metri, emisiuni pentru 2000 de abonați, de două ori pe săptămână.

Consiliul de Miniștri din 1927 declară constituită Societatea de Difuziune Radiotelefonică din România la sfârșitul anului, iar în ianuarie 1928 are loc prima adunare generală a Societății care va fi înregistrată oficial la tribunal în luna martie.

Din 4 aprilie 1936, Societatea de Difuziune Radiotelefonică devine Societatea Română de Radiodifuziune.

1928-text-HurmuzescuRadiofonia trebuie considerată la noi mai cu seamă, ca o chestiune de importanță mare socială, educativă și națională pentru trezirea, închegarea și înălțarea sufletelor. Undele sale nevăzute, purtând prin văzduhuri cântul (..), versul duios și sfatul luminat, vor pătrunde până în colțul cel mai depărtat și singuratic, unde cu greu ar răzbate alt mesaj.Dragomir Hurmuzescu

Acest articol este primul din seria dedicată împlinirii a 85 de ani de radiofonie românească. Povestea continuă aici și… la radio!

surse (si foto) rador.ro, Wikipedia

Reclame
Alo, Alo, aici Radio București – Dragomir Hurmuzescu

2 gânduri despre &8222;Alo, Alo, aici Radio București – Dragomir Hurmuzescu&8221;

  1. teoborescu.b zice:

    BUNA ZIUA.sunt curios daca pot gasi in arhive de prin anii 1934…36….ceva inregistrari audio de preferat, ale unui neam de al meu.Se numeste MIHAIL SILVAN SCHEEL.A fost bariton.am in posesie documentesi multe altele.Noi cei tineri vrem sa facem o mare surpriza unui unchi care nu si-a cunoscut tata si cautam sa il bucuram la implinirea varstei de 65 de ani luna aceasta.Pe antetul documentelor pe care le avem este o stampila …SOCIETATEA DE DIFUZIUNE RADIOTELEFONICA DIN ROMANIA….

    1. Este posibil sa existe, avand in vedere ca s-au facut si se fac eforturi mari de a pastra intacta arhiva sonora a Radiodifuziunii. Ma voi interesa in ceea ce priveste modalitatea de a intra in posesia inregistrarii, daca ea exista. In acest moment nu cunosc politica institutiei pe acest subiect. Voi reveni cu un raspuns saptamana aceasta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s