4 octombrie 1943 – ziua în care s-a născut „Buricul pământului”

În 2004, când Florian Pittiş a decis că online-ul este viitorul, nu am crezut în proiectul lui. Radio România Tineret din FM şi-a încetat emisia şi s-a născut Radio 3Net pe www.radio3net.ro/  primul post public de radio exclusiv online. Nu am fost singura care a ales FM-ul atunci.

Unul din motive a fost că, din punctul meu de vedere, treaba mea în FM nu era terminată, că mai aveam multe de învăţat. Pe de altă parte eu eram o internaută convinsă de mult, drept pentru care chat-ul era fumat, nu mă mai atrăgea, ziceam eu atunci. Pittiş a demonstrat în ciuda tuturor că chat-ul creează comunităţi. M-a contrazis şi am învăţat o lecţie importantă.

Pe chat-ul Radio 3Net s-a creat o comunitate pentru un om, pentru o idee, o comunitate care a născut pasiuni, prietenii de-o viaţă şi a adus mulţi români plecaţi mai aproape de România. Eu am mai apucat să cunosc doar o parte din lumea asta frumoasă care a călcat pragul radioului public www, pentru că am ajuns la Radio 3Net în 2008, după moartea prea repede şi prea de neînchipuit a… vizionarului.

Am mai înţeles ceva… un om cu o viziune, niciodată nu este iubit atât de mult în timpul vieţii… Am văzut oameni care l-au urât şi l-au blamat cu o îndârjire oribilă în timpul vieţii, iubindu-l teribil după moarte. Imediat după moarte, lacrimile lor erau mai mari decât ale celor care au ştiut să-l respecte pentru ce era în timpul vieţii. Firesc, probabil, nu ştiu, nu judec. În faţa morţii ne comportăm fiecare dintre noi… inedit.

Un vizionar „puţin luat” şi deloc uitat.

L-am iubit pentru teatru cel mai mult. L-am iubit ca actor cel mai mult. A fost un om complex şi cred că fiecare dintre noi l-a adorat pentru ceva, mai ales pentru ceva… cei pe care i-a ajutat cu bani, cu o generozitate şi o naturaleţe incredibilă, l-au iubit pentru că era OM, cei cărora le-a asigurat un viitor… sper că îl mai iubesc ca pe un tată, ca pe un mentor, cei pe care i-a încântat pe scenă şi în film l-au venerat şi respectat de la distanţă, fără să-i ceară nimic, oferindu-i aplauze şi dragoste, cei care l-au văzut în concerte au cântat şi nu renunţă nici acum la muzica lui, iar cei care l-au auzit la radio au şi acum imprimat pe timpane tatuajul desenat de vocea şi emoţia lui.

Sunt prea multe de spus şi prea puţine cuvinte, prea puţin timp. Mă întreb, dacă ar fi trăit, unde eram cu toţii acum.

Buricul pământului” era porecla din copilărie pusă de prietenii din cartier.

A fost mai cu moţ pentru că a fost primul nepot – bunica din partea tatălui i-a dat primul nume – Moţu.

Povestea numelui Pittiş, a început cu un „conţopist beţiv” care i-a scris numele greşit, cu doi t.

„Poate de-aceea m-a “aruncat” mama, Ana Pitiș pe scenă, când aveam vreo… 4 ani. Da, da, am apărut pe scenă în spectacolul “Congresul puştilor” de Saşa Georgescu şi I. Avian. Partenerii mei au fost, ţin minte, Flavia Buref, Alexandru Lulescu, Ileana Cotrubaş. Eu jucam rolul “Ciuculeţ”. Asta se întâmpla în 1947. Rolul meu era de fapt un monolog, în care povesteam că aveam un câine bolnav şi prietenii mei nu veneau să-l vadă. Eram supărat foc, dădeam din picior şi oftam de zor…”

Câteva gânduri spuse în cuvinte de Florian Pittiş, care îmi vin în minte azi:

“N-am chef să spun nici în glumă că începutul s-a sfârşit.”

„Radio3net este cel mai bun lucru pe care l-am fãcut în viaţa mea.”

„Un hippie nu calcă legile niciodată. Dar ştie să le folosească!”

„Trebuie să spun treaba asta cu prostia numită rating. Că la vremea aceea, la vremea respectivă, Isus a avut rating mai mic decât Barabas. Poporul l-a ales, l-a salvat pe Barabas. O fi fost bine?”

Florian Pittis la Radio3Net

Sursa foto http://jurnalul.ro/

Reclame
4 octombrie 1943 – ziua în care s-a născut „Buricul pământului”

4 gânduri despre &8222;4 octombrie 1943 – ziua în care s-a născut „Buricul pământului”&8221;

  1. Am fost un fan al Radio 3 Romania Tineret pe vremurile cand nu existau retelele sociale online si comunitatile se formau prin intermediul radioului si a epistolelor. Atunci exista „Academia R3” si fanii radioului se intalneau cel putin o data pe an intr-un loc din tara. Am crescut si m-am educat cu acest radio. A fost o perioada frumoasa a vietii mele, de care imi aduc mereu aminte cu placere.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s