Noapte bună, copii!

„Dacă acum emisiunile radio pentru copii aproape că nu mai există, cine va mai asculta radioul în viitor?” – a apărut ieri, într-o conversaţie cu un prieten.
Pentru majoritate întrebarea asta nu contează, răspunsul nu contează, şi asta se reflectă clar în zona producţiei radio pentru copii.
În Bucureşti avem Itsy Bitsy, un radio pentru copii, ascultat mai mult noaptea de adulţi pentru playlist, pentru Itsy Bitsy by Night. Îl mai ascultă şi copiii, dacă părinţii pun frecvenţa, pentru că este un radio pentru vârste mici.
Radio România Actualităţi mai are în grila de programe „Colţul copiilor” – o rubrică foarte reuşită, de 3 minute, în care copiii explică lumea pe limba lor, „Noapte bună copii” – povestea de seară de 10 minute şi duminica de la 09,00 la 10,00 Teatru Naţional Radiofonic pentru Copii.
Radio România Cultural are rezervate spaţiile dintre orele 09,00-10,00 în weekend, sâmbăta cu teatru radiofonic şi duminica pentru emisiuni.
Aceasta este oferta Radioului Public.
În rest, nu mai ştiu să existe nimic pe radio. Aşadar, avem acoperite cu emisiuni de radio vârstele de până în 8 ani. Rămâne la latitudinea părinţilor să îi facă să le asculte. Şi la măiestria noastră să îi atragem în lumea magică a lui FM.
Ce se întâmplă cu copiii de vârstă şcolară? Ascultă Alex Velea, Connect-r, Smiley şi Marius Moga la radiourile Zu, Kiss FM, 21 şamd.
Copiii între 8 şi 18 ani ar putea să-şi ia singuri informaţiile legate de şcoală, de exemplu, dar nu au de unde. Primesc ce li se spune în şcoală şi de către părinţi. Nu mai au modele prin voci de radio sau prin realizatori tv. Măruţă, Capatos şi poate Bendeac ar fi pe lista lor, dar sper că nu ne gândim serios ca la nişte modele de educație pentru adolescenţi.
Mass media, în general, vorbeşte despre copii atunci când sunt omorâţi, mâncaţi de câini, când se bat prin şcoli, la deschiderea anului şcolar şi la BAC. Mai ales la BAC, când se minunează toată lumea că… vai de mine, ia uite cât de mică e promovabilitatea la BAC.
Internetul are nişte site-uri pentru copii care sunt mai mult citite de adulţi.
Pe Youtube, există câţiva puşti care fac vloguri – Levi, Zmenta, Tequila, Satana Cartoons (şi mai sunt). Ei aduc segmentul de 15-25 de ani acolo. Youtube, de altfel, este o zonă media care a devenit un „loc de joacă” preferat, pe care îşi fac propriile reguli, pentru că adulţii nu au timp pentru ei. Nu au timp să îi asculte, nu au timp să le vorbească.
La TV, avem TVR 1 cu Zurli mai nou, cu „A fost odată” pe TVR 2 şi poate şi alte emisiuni, una, două de care eu nu ştiu. „Jurnal pentru copii” la Digi24, „Next Star” la Antena 1 şi… atât.
Pentru adolescenţi nu există nimic. Pentru societate nu există adolescenţii, nu există copiii de vârstă şcolară.
Unde este viitorul nostru?
În ei.
Cum?
Fără să facem niciun fel de investiţie.
Concluzia?
Nu ne interesează viitorul, nu vrem să investim în el.
De ce?
„Aceasta este întrebarea!” la care vă rog să răspundeţi singuri, eu nu am nici unul. Ştiu doar că, oricâte eforturi aş face, nu pot să-mi mai imaginez aşa cum făceam în copilărie cu anul 2000, nimic. Emisia s-a oprit aici.
Noapte bună, copii!

PS: poate am mai ratat, înafară de Disney Channel şi desenele animate, ceva. Dacă ştiţi emisiuni radio sau tv, producţii pentru copii şi adolescenţi, vă rog să mă luminaţi şi pe mine. Căci s-a făcut frig şi întuneric când m-am gândit la asta…

noapte buna, copii!

sursa foto essentialkids.com.au, un articol care învaţă părinţii cum să îi facă pe copii să doarmă liniştiţi – „sweet dreams”. Un sfat de acolo sună aşa:
„Switch off the computer, mobile and television before having a bath. Try listening to music, radio, or read a book.”
„Închideţi computerul, mobilul şi televizorul înainte de baia de seară. Încercaţi să ascultaţi muzică, radioul sau să citiţi o carte.”

Reclame
Noapte bună, copii!

2 gânduri despre &8222;Noapte bună, copii!&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s