Ziua Mondială a Contracepţiei

Contracepţia: responsabilitatea ta, viitorul tău” este motto-ul de anul acesta al Zilei Mondiale a Contracepţiei, marcată în fiecare an la data de 26 septembrie.
De la data lansării, anul 2007, în această zi se organizează anual evenimente pentru a îmbogăţi cunoştinţele populaţiei planetei privind contracepţia şi îmbunătăţirea educaţiei în ceea ce priveşte reproducerea şi menţinerea sănătăţii sexuale.
În 2013 s-a simţit nevoia de a se insista pe stimularea tinerilor de a se informa înainte de a opta pentru o metodă de contracepţie, pentru a preveni o sarcină neplanificată sau o infecţie cu transmitere sexuală (ITS). (sursa AGERPRES)
Adina Elena Lungumedic primar obstetrică – ginecologie la Spitalul Universitar din Bucureşti – într-o prezentare susţinută astăzi pentru presă şi bloggeri, intitulată “Actualităţi în contracepţie”, a făcut un scurt istoric al metodelor folosite până în azi şi a adus în atenţie cea mai nouă metodă de contracepţie.

–          secolul XVII – folosirea intestinelor ca prezervativ;

–          1900 apare steriletul;

–          Secolul XX este predominant pentru metoda calendarului;

–          1954 apare prima pilulă contraceptivă în Statele Unite, bazată pe hormoni – 150 mcg estrogen. În 1960 apare pe piaţă, iar în Europa apare în anul 1961 sub denumirea Anvolar;

–          1970 – pilula cu progesteron;

–          1980 – pilula bifazică şi trifazică;

–          1990 – pilula microdozată.

Cea mai nouă metodă contraceptivă, care este prezentă şi pe piaţa din România, este inelul vaginal cu estrogen şi progesteron. Inelul se introduce lunar în interiorul vaginului, pentru 21 de zile urmate de 7 zile de pauză, oferind protecţie împotriva sarcinilor nedorite, ca şi con­traceptivele orale. Conţine 15 mcg estrogen, limita minimă pentru contracepţie, o concentraţie mai mică faţă de orice altă metodă bazată pe hormoni. Nu prezintă riscuri, se inserează uşor, nu cade şi este o variantă mai folosită de tinere până în 30 de ani.

Sunt 200 de femei pe zi care fac avorturi în România, ceea ce ne plasează pe locul 4 în Europa şi pe locul 6 la nivel global. Vestea bună este că se constată un trend descendent.

Metodele contraceptive la noi sunt prezervativul, pilula şi calendarul, după 35 de ani fiind preferată metoda calendarului.
“Absenţa contracepţiei este cel mai periculos contraceptiv.”

Poţi face un test pentru stabilirea contraceptivului potrivit pe www.cerculfetelordestepte.ro

Reclame
Ziua Mondială a Contracepţiei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s