The No Project – Acum ştii!

Scopul campaniei The NO Project powered by Bancpost este acela de a informa, a inspira şi a motiva tinerii să acţioneze proactiv împotriva sclaviei moderne, punându-şi la dispoziţie talentul, pasiunea şi energia pentru a aduce la cunoştinţa publicului acest fenomen. Campania este implementată la nivel naţional, ţinând cont de contextul şi realităţile specifice României” – Antony C. Hassiotis, Preşedinte executiv & CEO al Bancpost şi Director de Ţară.

Acestea erau cuvintele din discursul pregătit pentru conferinţa de presă, lansarea oficială a The NO Project, ce a avut loc astăzi la Biblioteca Centrală Universitară Bucureşti, sala Carol I. Doar că, discursul, nu a mai fost citit de pe hârtie. „Din cauza emotiei care mă cuprinde atunci când vorbesc despre acest proiect, despre traficul de persoane, nici nu mai pot să citesc acum discursul pregatit iniţial” a spus de data aceasta omul Tony, nu CEO-ul companiei. Cu lacrimi în ochi a vorbit despre Anastasia, fiica sa, care îl inspiră, îl motivează să se implice şi despre necesitatea educaţiei în şcoli a ceea ce presupune traficul de persoane, impactul dezastruos al sclaviei care derivă din acest fenomen, în care Bancpost a decis să se implice şi îl cuprinde acum într-o campanie de anvergură în România ca parte a CSR – The NO Project.

De fapt conferinţa de presă a fost un apel făcut ziariştilor, bloggerilor, influencerilor din social media, oricine are un canal de comunicare, pentru a face toate eforturile de a informa şi a aduce în atenţia tuturor ceea ce este denumit la această oră sclavia modernă, teribilul fenomen – traficul de persoane.

Judy Boyle, fondatorul The No Project, activează în combaterea traficului de persoane de 15 ani, avand de-a lungul timpului numeroase colaborări cu FBI şi alte structuri ale statelor în care se derulează acest proiect. Judy a ţinut să mulţumească în mod special jurnaliştilor pentru că, datorită unui articol de presă citit acum 15 ani, a realizat care este impactul acestui fenomen la nivel mondial asupra demnităţii omului. Articolul citit într-un ziar spunea povestea tragică a unei tinere din Sud Estul Europei care a ales moartea ca variantă pentru a ieşi din sclavie – „odată ce afli, ce te cuprinde acest subiect, nu te mai lasă şi nu mai poţi spune că n-ai ştiut. Vorbim despre o crimă invizibilă care este o afacere, care este despre bani.”

Am întrebat-o cum reuşeşte să reziste din punct de vedere emoţional, psihic, după atâţia ani în care a auzit poveşti teribile, în care a cunoscut victime ale traficului de persoane.

Mă uit la oamenii buni, la oamenii frumoşi din jurul meu. Cum sunt aceşti tineri de la HotHouse Production sau alţii la fel de talentaţi.”

6 studenţi de la HotHouse Production, Boston University College of Communication (SUA), au realizat un film manifest, de 2 minute – Now you know –  în colaborare cu NO Project, o parte a finanţării acestei iniţiative fiind asigurată prin CSR Postbank Bulgaria.

 

Oricine poate fi victimă a traficului de persoane!” este avertismentul dat de Maximilian Nicolae, comisar-şef, şef Serviciu Prevenire – Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane.

–          România este o ţară de origine, tranzit şi destinaţie pentru bărbaţi, femei şi copii traficaţi în scopul muncii forţate, precum şi pentru femei şi copii traficaţi în scopul exploatării sexuale. Copiii reprezintă cel puţin o treime dintre victimele traficului de persoane din România;

–          Cauza principală este sărăcia;

–          Condiţiile care favorizează traficul de persoane sunt lipsa de informare şi lipsa de implicare;

–          În România între 2011-2012 au fost victime ale traficului de persoane adulţi în proporţie de 70%, dintre care 70% erau femei;

–          50% cerşetorie;

–          În 2012 a crescut traficul intern, dar s-au realizat 427 de condamnări definitive ceea ce a adus România pe primele locuri în combaterea acestui fenomen;

–          Recrutorii sunt în proporţie de 80% bărbaţi cu vârste cuprinse între 20 şi 45 de ani;

–          60% dintre victime sunt atrase de cineva cunoscut;

–          Internetul nu a ajuns încă, dar tinde să devină instrumentul principal al recrutorilor.

MACAROANE CU BRÂNZĂ

Macaroane cu brânză” era parola stabilită de Ryan Crozier şi părinţii săi, în timpul şcolii, acasă în Indiana, Arizona (SUA). În discuţia informală avută, Ryan îşi aduce aminte că a şi folosit-o atunci când părinţii nu au putut ajunge să îl ia de la şcoală şi a venit un unchi de-al său, care nici n-a trebuit să-i mai explice nimic, ci doar să pronunţe parola secretă. O soluţie simplă, la îndemâna oricui, în lupta cu traficanţii care au dezvoltat metode elaborate de observare şi racolare a victimelor de-a lungul timpului. „Când eram în Statele Unite şi discutam cu oameni implicaţi în combaterea acestui fenomen, cineva mi-a spus că recrutorii urmăreau staţiile de autobuz pentru victime posibile, uitându-se la tineri, copii care ar fi putut avea şosete diferite în picioare. Acum nu mai e cazul, pentru că e o modă să porţi aşa ceva, dar atunci era un semn că acea fiinţă are probleme, că poate a fugit de acasa şi putea fi speculată”. Ryan Cozier este un american care trăieşte în România, co-fondator al eLiberare – ONG înfiinţat în 2011 în SUA şi ca Asociaţia Eliberare în România, focalizat asupra prevenției traficului de persoane în România. eLiberare este partener The NO Project.

Despre The No Project

The No Project este un proiect internaţional independent în care sunt implicaţi oameni de toate vârstele şi din toate mediile culturale, care lucrează împreună pentru a transmite un mesaj şi un îndemn referitor la lupta împotriva traficului de persoane.

Proiectul a fost lansat în Grecia, Bulgaria, iar în România va fi implementat la nivel naţional având în vedere contextul şi realităţile specifice ţării noastre. Între 21-28 septembrie The NO Project powered by Bancpost a pregătit o serie de manifestări structurate ca Art4Freedom şi Run4Freedom, detaliile putând fi accesate aici.

The NO Project continuă cu evenimente multimedia în ţară, iar în luna martie a anului viitor va avea loc o expoziţie-recital a proiectelor realizate de tineri.

Astăzi între 20 şi 30 de milioane de oameni, inclusiv copii, se află în situaţii de sclavie în întreaga lume. Victimele infracţiunii de trafic de persoane sunt exploatate în mai multe feluri: exploatare sexuală în scopuri comerciale, cerşetorie forţată, constrângere la comiterea de furturi, muncă în fabrici şi în construcţii, în agricultură, în producţia de ceai, cafea şi cacao, ţesătorii, minerit sau pescuit.

Acum ştii!

 

Linkuri utile:

http://www.thenoproject.ro/

http://thenoproject.org/english/

http://www.eliberare.com/

http://anitp.mai.gov.ro/ro/

http://adpare.eu/

 

Reclame
The No Project – Acum ştii!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s