Red Card for Romania

În 2012, Curtea Constituţională a României a stabilit că doar maidanezii agresivi şi periculoşi pot fi eutanasiaţi, iar USL a semnat cu Federaţia pentru Protecţia Animalelor un protocol care expiră în anul 2020 (!!!) prin care s-a angajat să promoveze interzicerea eutanasierii câinilor comunitari.

Amendamente adoptate la legea maidanezilor, astăzi 10 septembrie 2013, cu 266 de voturi pentru şi 20 de voturi contra, legiferează eutanasia ca soluţie (!!!) pentru gestionarea câinilor comunitari.

Articolul 6 va avea următorul cuprins:

„Art.6. – (1) Eutanasierea câinilor se efectuează numai de către un medic veterinar de liberă practică, organizat în condiţiile legii, conform prevederilor cuprinse în anexa nr.3.

(2) Se interzice uciderea câinilor de către alte persoane decât cele prevăzute în prezenta ordonanţă de urgenţă sau prin alte metode decât eutanasierea.”

Art. 7 (1) În termenul prevăzut la art. 4 alin. (1) câinii capturaţi şi înregistraţi în evidenţele adăposturilor pot fi revendicaţi sau adoptaţi după cum urmează:

a) în primele 7 zile lucrătoare de la data înregistrării în evidenţele adăposturilor, câinii pot fi revendicaţi de către proprietari;

b) după expirarea termenului prevăzut la lit. a) şi până la expirarea termenului de 14 zile lucrătoare, câinii pot fi revendicaţi sau adoptaţi de către persoane fizice sau juridice, din ţară sau străinătate, în condiţiile legii.

c) revendicarea şi adopţia sunt gratuite;

(2) Câinii nerevendicaţi sau neadoptaţi vor fi eutanasiaţi, în baza unei decizii emise de către o persoană împuternicită în acest sens de către primar, în termenul stabilit prin această decizie.

Termenul va fi stabilit avându-se în vedere capacităţile de cazare şi disponibilităţile bugetare. Acest termen poate fi modificat motivat.

(3) Decizia de eutanasiere se emite pentru fiecare câine în parte, după ce se constată că au fost parcurse toate etapele prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă.

(4) Până la îndeplinirea procedurii de eutanasiere, câinii pot fi revendicaţi sau adoptaţi.

(5) Cheltuielile necesare aducerii la îndeplinire a procedurilor prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă se suportă din bugetul local şi/sau din alte surse.

Eutanasierea câinilor se realizează conform Ghidului pentru eutanasierea animalelor, aprobat de către Colegiul Medicilor Veterinari.”

Autor: Comisia pentru administraţie, Comisia juridică

Poziţia Vier Pfoten în privinţa modificărilor adoptate de majoritatea USL, mai jos:

COMUNICAT 

Parlamentarii români au votat o lege demnă de epoca de piatră, care permite uciderea în masă a câinilor fără stăpân

VIER PFOTEN caută opțiuni pentru a ataca în justiție această decizie și cere Comisiei Europene să intervină

 

București, 10.09.2013             Organizația internatională pentru protecția animalelor VIER PFOTEN își exprimă consternarea față de votul dat astăzi de Camera Deputaților în favoarea unei legi care va permite uciderea în masă a câinilor fără stăpân. Legea a fost votată astăzi cu 266 de voturi pentru, 23 de voturi împotrivă și 20 de abțineri.

”Cel mai tragic scenariu s-a produs! Autoritățile din România au primit undă verde să înceapă exterminarea în masă”, a declarat Gabriel Păun, director de campanii la VIER PFOTEN International.

Noua lege permite uciderea câinilor după 14 zile de ținere în adăpost, în cazul în care primăriile nu dețin suficiente locuri în adăposturile publice pentru cazare, hrană și tratament medical.”Un termen atât de scurt, de numai 14 zile, dat pentru adopții este total nerealist. Pe lângă aceasta, la ora actuală nu există adăposturi, hrană și medicamente suficiente pentru câini. Această lege este pur și simplu o condamnare la moarte pentru sute de mii de câini din România”, a mai spus Păun.

Fundația VIER PFOTEN a capturat și sterilizat peste 100.000 de câini în Romania, în perioada 2001 – 2013. Eforturile sale de rezolvare umană și eficientă a situației câinilor fără stăpân sunt recunoscute și susținute de Parlamentul European [nota 1].

”Este de necrezut că o lege care permite uciderea în masă a fost aprobată de parlamentul unui stat membru al UE. Ar fi o greșeală istorică dacă membrii Comisiei Europene vor tolera acest lucru. În prezent căutăm o soluție pentru a bloca această lege, cerând totodată Comisiei Europene să evite asocierea cu aceste crime în masă pe care care cetățenii europeni nu le vor ierta și uita”, a încheiat Gabriel Păun.

Nota:

[1] Intergroup on the Welfare and Conservation of Animals Animalelor

Apel pentru stoparea uciderii sistematice a câinilor fără stăpân în România

http://www.animalwelfareintergroup.eu/2013/09/06/appeal-to-stop-the-systematic-slaughter-of-stray-dogs-in-romania/

Fundatia VIER PFOTEN este o organizatie non-guvernamentala cu sediul central la Viena, al carei scop este de a imbunatati legislatia si conditiile de viata ale animalelor de ferma, salbatice, de companie sau fara stapan. In Romania, Fundatia desfasoara campanii de sterilizare si returnare in comunitate a animalelor fara stapan, proiecte de terapie asistata de animale, proiecte dedicate animalelor salbatice din gradinile zoologice si circuri, salvarea ursilor tinuti in captivitate sau protejarea cailor salbatici din Grindul Letea.

 

AICI găsiţi Hotărârea pentru modificarea şi completarea Hotărârii CCMB nr. 243/2009 privind controlul reproducţiei câinilor din Municipiul Bucureşti, o hotărâre care n-a apucat să-şi producă efectele, pentru că deocamdată nu a intrat în vigoare la nivelul capitalei.

Referendumul consultativ în privinţa eutanasierii sau nu a câinilor comunitari din Bucureşti va fi anulat.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu a declarat astăzi:

„Azi avem o lege, care răspunde în mare parte solicitărilor noastre şi ne permite să lucrăm. Pentru că Parlamentul a reacţionat prompt la solicitarea noastră, am chemat liderii de grup din consiliul general al municipiului Bucureşti. I-am anunţat convocarea şedinţei de îndată pentru mâine, pentru anularea referendumului. Sper că legea să devină funcţională rapid. Să fie promulgată de preşedintele României şi publicată în Monitorul Oficial, că să putem acţiona în baza ei. Oricum, de astăzi a crescut semnificativ capacitatea de capturare şi echipele acţionează în teren. Veţi primi informări periodice privind rezultatele acestor acţiuni complexe.”

 

Între timp au apărut ştirile cu oamenii muşcaţi de câini, ASPA are peste noapte 11 echipe în teren, Sorin Oprescu şi CGMB decideau oricum soarta câinilor din Bucureşti înainte de referendumul anunţat pentru 6 octombrie printr-o altă hotărâre care stabilea 7 zile înaintea eutanasiei câinilor din adăpost, iar legea pro eutanasie aruncă responsabilitatea, pentru a nu ştiu câta oară în 23 de ani de guvernare democratică (într-un stat modern, devenit mai apoi European cu acte), în cârca ONG-urilor şi a voluntarilor persoane individuale, dar şi a omului obişnuit care nu vrea câini pe stradă, dar vrea soluţii iubind animalele. Aşa se apără corupţia şi nepăsarea autorităţilor, a politicienilor!

RED CARD FOR ROMANIA!

red card

Reclame
Red Card for Romania

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s