La mulţi ani, pisici şi pisicari!

Ziua Internaţională a Pisicii este celebrată în toată lumea la data de 8 august. Aceasta zi a fost trecută în calendarul iubitorilor de feline la iniţiativa IFAW (International Found for Animal Wwelfare) şi a altor grupuri de protecţie a animalelor.

Deşi există tendinţa de a asocia dragostea pentru pisici cu sexul slab, s-a dovedit că, în SUA de exemplu, barbaţii iubesc această specie în aceeaşi măsură ca şi femeile.

Sunt cel putin 9500 de ani de când pisicile sunt asociate cu oamenii, iar la ora actuală sunt unele dintre cele mai populare animale de companie de pe planetă, populaţia pisicilor la nivel mondial fiind estimată undeva la 500 de milioane de exemplare.

O statistică din anul 1998 arată că atunci aveam, cu aproximaţie, 43 de milioane de pisici în Europa de Vest, 33 de milioane în Europa de Est, 7 milioane în Japonia şi 3 milioane în Australia. În 2007, o altă statistică arată faptul că în Statele Unite existau în jur de 37 de milioane de proprietari de pisici, cu o medie de 2,2 pisici pe familie, ajungând la un total de (+/-) 82 de milioane de pisici, spre deosebire de câini, care în aceeaşi statistică ajungeau la aproape 72 de milioane.

grumpy

Una dintre cele mai cunoscute pisici ale momentului este Grumpy Cat, remarcată şi adorată pentru atitudinea morocănoasă (grumpy), numele adevărat fiind Tardar Sauce. Născută pe 4 aprilie 2012 (este o ea), a ajuns o adevărată senzaţie a internetului, astăzi pagina ei de facebook având peste 1 milion de fani. Totul a pornit de la o fotografie postată de fratele mamei adoptive Tabatha Bundesen, Bryan, la data de 22 septembrie 2012 pe Reddit. După nici un an, pe 30 mai 2013, Grumpy Cat ajungea pe prima pagină a The Wall Street Journal. De fapt, această figură morocănoasă, este dată de o mutaţie genetică ce dă nanismul felin, după cum declară chiar Tabatha. Mai multe despre Grumpy Cat gasiţi pe Wikipedia. Da, are o pagină şi aici! De curând putem chiar bea Grumpy Cat… Grumppuccino! Vreţi să ştiţi cum?

pisici cu laser

 

De-a lungul timpului s-a dovedit că interacţiunea cu pisicile poate aduce îmbunătăţiri stării de sănătate a omului şi că reduce răspunsul psihologic la stres. Un exemplu demonstrat ştiinţific ar fi că prezenţa pisicilor moderează presiunea crescută a sangelui. La capitolul factori psihologici, exemple bune sunt: suportul emoţional, alungarea depresiei, anxietăţii şi a sentimentului de singurătate, pe care omul le datorează acestui minunat animal sărbătorit astăzi. Mai mult, un studiu despre care puteţi citi aici, arată că pisicile ne pot chiar… controla viaţa!

La mulţi ani tuturor pisicilor şi la mulţi ani tuturor celor care le iubesc si îngrijesc!

Sara

 

PS: La mulţi ani Sara! (pisica mea, cum altfel! Cea care, după cum se vede, are nevoie de multe scaune pentru siestă!)

 

Reclame
La mulţi ani, pisici şi pisicari!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s